Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 8 травня 2015 р.

Тихі зорі вічної пам'яті


9 травня 2015 року -
70 років Перемоги в
Великій Вітчизняній Війні.

Копичинецька міська бібліотека для дітей
    пропонує користувачам переглянути 
             віртуальну довідку на згадану тематику.          
 
 
      
       Історія свята День Перемоги, як добре відомо, ведеться з 9 травня 1945 року, коли в передмісті Берліна начальником штабу верховного головнокомандування генерал-фельдмаршалом В. Кейтелем від вермахту, заступником Верховного головнокомандувача СРСР маршалом Георгієм Жуковим від Червоної армії і маршалом авіації Великобританії А. Теддером від союзників, був підписаний акт про беззастережну і повної капітуляції вермахту. Нагадаємо, що Берлін було взято ще 2 травня, але німецькі війська чинили запеклий опір Червоної армії ще більше тижня, перш ніж фашистським командуванням, щоб уникнути марного кровопролиття було, нарешті, прийнято рішення про капітуляцію. Але ще до цього моменту, Сталіним був підписаний указ Президії Верховної Ради СРСР про те, що відтепер 9 травня стає державним святом Днем Перемоги і оголошується вихідним днем. У 6 годин ранку за московським часом, цей Указ по радіо було зачитано диктором Левітаном. Перший День Перемоги святкувався так, як, напевно, відзначалося дуже мало свят в історії СРСР і Росії. Люди на вулицях вітали один одного, обіймалися, цілувалися і плакали. 9 травня, увечері в Москві був дан Салют Перемоги, наймасштабніший в історії СРСР: з тисячі гармат було дано тридцять залпів. Однак, вихідним днем 9 Травня залишалося лише три роки. У 1948 році про війну було наказано забути і всі сили кинути на відновлення зруйнованого війною народного господарства. І лише в 1965 році, вже в епоху Брежнєва, свята було знову віддано по заслугам. 9 травня знову став вихідним, поновилися Паради, масштабні салюти в усіх містах - Героях і вшанування ветеранів.
     За кордоном День Перемоги відзначається на 9, а 8 травня. Це пов'язано з тим, що акт про капітуляцію був підписаний з центрально європейського часом 8 травня 45-го року о 22 годині 43 хвилини. Коли в Москві з її двох часовий різницею в часі, вже настало 9 травня. Понівечені війною Європа теж відзначала День Перемоги щиро і всенародно. 9 травня 1945 майже в усіх європейських містах люди вітали одне одного і солдатів - переможців. У Лондоні, центром урочистостей були Букінгемський палац і Трафальгарська площа. Людей вітали король Георг VI і королева Єлизавета. Уїнстон Черчілль виступив з промовою з балкона Букингемського палацу. У США, є цілих два Дня Перемоги: VE Day (День Перемоги в Європі) і VJ Day (День Перемоги над Японією). Обидва цих Дня Перемоги в 1945 році американці відзначали з розмахом, шануючи своїх ветеранів і згадуючи, президента Франкліна Делано Рузвельта, який так багато зробив для Перемоги і не дожив до неї менше місяця (він помер 12 квітня 1945).
       Цього року Україна вперше відзначатиме разом з Європою 8 та 9 травня Дні пам'яті та примирення, відійшовши нарешті від усталеного радянського зразка святкування 9 травня як Дня Перемоги радянської армії на фашизмом.
      Новий зміст відзначення Дня пам'яті та примирення і Дня Перемоги над нацизмом у Європі скерований на вшанування ветеранів, які воювали в різних арміях.
      Ми тепер не святкуємо, ми Вшановуємо пам'ять тих, хто боровся з нацизмом.
Відтепер, згідно з Указом Президента України «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі і 70-ї річниці завершення Другої світової війни», з метою гідного вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, консолідації суспільства навколо ідеї захисту України, офіційно встановлено в Україні День пам'яті та примирення, який відзначатимуть щороку 8 травня.
       Україна зазнала надзвичайних втрат внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн військових, підпільників і цивільних, 4-5 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод у тилу, 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з яких не повернулася.
        Символом відзначення Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги став червоний мак. В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, волі, гордості, оберегу від нечистої сили, крові. В українських народних піснях та думах мак пов'язаний з війною та військом, він символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.
                          (http://www.gratters.com.ua/istoriya-dna-pobedi.html
                                     http://www.ukrinform.ua/ukr/news/ukraiina_rozpochinae__novu_traditsiyu_svyatkuvannya_8_ta_9_travnya_2051011)

Більше інформації про День Перемоги і Дня пам'яті та примирення можна дізнатись за цими посиланнями:
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B8
http://ukraine.ui.ua/ua/ukrainskiye-prazdniki/mayskiye-prazdniki-v-maye/pobeda
http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1476132
http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1476132
http://kiev.pravda.com.ua/news/5549c4e55ca17/
http://musart.org.ua/9-travnya.htm
http://luchesk.com.ua/news/all/1128-istorya-svyata-den-premogi-9-travnya
http://www.dw.de/%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8E%D1%8E%D1%82%D1%8C-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B8/a-18430173

Немає коментарів:

Дописати коментар