Шукати в цьому блозі

неділю, 9 листопада 2014 р.

VI з`їзд лемків України


logo-Lemky_8_11_14

 

8 листопада 2014 року у Львові відбувся

VI з`їзд лемків України.

 

 








 

 

 

У складі делегації від Тернопілля були:


 Куцинда І.Д.(від Копичинців) та Савка М.Ю. (від Хоросткова).  

    9 листопада 2014 року в Копичинецькій міській бібліотеці для дітей відбулася зустріч з делегатами зїзду. Куцинда Іван Дмитрович поділився враженнями від поїздки, розповів про завдання і плани роботи СФУЛО на 2015 рік. Керівництво Всеукраїнським товариством "Лемківщина" О.Венгринович передав В.Мулесі.
    Детально про це йдеться в статті за адресою http://lemky.lviv.ua/?p=3339

Відбувся VI з’їзд Всеукраїнського товариства «Лемківщина»


   8 листопада 2014 року у Львові відбувся VI з’їзд лемків України. Його учасниками були 147 делегатів з 11первинних організацій і колективних членів Всеукраїнського товариства «Лемківщина» з Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Закарпатської, Волинської, Рівненської, Житомирської, Хмельницької, Вінницької, Кіровоградської і Луганської областей.
   З’їзд розпочався з виконання державного гімну України і лемківського урочистої пісні «Гори наши». Після цього хвилиною мовчання було вшановано загиблими на Майдані і на сході України під акомпонимент лемківської пісні «Плине кача по Тисині». З’їзд розпочав свою роботу після молитви й благословіння о.Дуди та о.Шафрана. У цей же час три делегації відправились до пам’ятника Тарасу Шевченку, Степану Бандері і жертв депортацій для покладання квітів і вшанування.
   До складу президії з’їзду було обрано голову Львівської обласної організації Степана Майковича (головуючий), голосу Івано-Франківської організації Степана Криницького і голову Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександра Венгриновича, а також голову Світової Федерації Українських Лемківських Об’єднань Софію Федину. Було обрано склад лічильної, мандатної і редакційної комісій.
  Першим питанням порядку денного було звіт Колегії ВУТЛ за п’ять останніх років діяльності організації. З доповіддю виступив голова Олександр Венгринович. Після цього був звіт Контрольної комісії в особі голови Лариси Сороки. Обидва звіти були затверджені з’їздом одноголосно як «задовільні».
   Після цього з’їзд приступив до обрання нового складу керівних органів Всеукраїнського товариства «Лемківщина», які виконуватимуть свої функції протягом наступних чотирьох років.
   Серед претендентів на посаду Голови було запропоновано дві кандидатури – голову Львівської обласної організації Степана Майковича і голову Закарпатської обласної організації Василя Мулесу. Діючий голова не міг претендувати на посаду, оскільки згідно Статуту відбув дві каденції поспіль на цій посаді. За результатами голосування новим головою Всеукраїнського товариства «Лемківщина» обрано Василя Мулесу.
    Новий склад Колегії ВУТЛ був затверджений у кількості 15 осіб. До її складу увійшли Степан Майкович (Львів), Мирослав Дмитрах (Львів), Назар Радь (Львів), Олександр Венгринович (Тернопіль), Ігор Дуда (Тернопіль), Бабійчук (Тернопіль), Степан Криницький (Івано-Франківськ), Любов Мельничук (Івано-Франківськ), Ярослава Галик (Івано-Франківськ), Василь Мулеса (Закарпаття), Готра (Закарпаття), Ярослав Теплий (Житомир), Петро Антонів (Вінниця), Микола Букацький (Хмельницький), Лимич (Лимич).
    Було прийнято рішення знову відновити роботу Ради ВУТЛ, до складу якої входять члени Колегії та керівники обласних і районних організацій товариства «Лемківщина». Крім цього до її складу також було додано голову ЛОМГО «Молода Лемківщина» Назара Радя і директора Монастириського обласного музею лемківської культури і побуту Михайла Тиханського.
    Контрольна комісія була обрана у кількості 3 осіб у складі Лариса Сорока, Гурей і Шкурда.
За підсумками роботи з’їзду було ухвалено Резолюцію, а також Звернення делегатів та учасників до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів України з рядом вимог щодо оцінки, законодавчого врегулювання та державних програм підтримки депортованих.
   P.S. З’їзд є основним керівним органом Всеукраїнського товариства «Лемківщина», який відбувається кожних чотири роки, а поточне керівництво організацією поміж з’їздами здійснює Колегія. Перший всеукраїнський з’їзд лемків України відбувся 6 червня 1992 року у Тернополі, другий – 7-8 червня 1997 р. в Івано-Франківську, третій – 9-11 листопада 2001 року у Львові, четвертий – 1-2 жовтня 2005 р. у Тернополі, п’ятий – 10-11 жовтня 2009 р. в Івано-Франківську.

    До уваги членів міського товариства "Лемківщина". 

 Новий номер газети "Дзвони Лемківщини" 4 (92) вересень-жовтень 2014 року можна придбати в Копичинецькій міській бібліотеці для дітей. 

Немає коментарів:

Дописати коментар