Шукати в цьому блозі

неділя, 20 листопада 2022 р.

Літопис Революції Гідності



Бібліографічний 
онлайн - огляд літератури
до Дня Гідності та Свободи.





У чистім небі жайвора пісні

В блакитні далі линуть безупинно...

Ще ніби вчора в чорному вогні

Палав Майдан тривожної години.

 Вітер, Михайло

 

 


 

Кульчицький, С.В.. Українська революція 2004 р. [Текст] / С. Кульчицький ; Інститут історії України НАН України. – Київ : Генеза, 2005. - 368 с.: іл. 

Книга присвячена 200-денній епопеї президентських виборів 2004 р. - яскравому феномену новітньої української історії. Автор переконаний, що Українська (Помаранчева) революція 2004 р. - справжня, і вона є окремою ланкою в ланцюзі революцій, які відбулися на території Східної Європи. Їх несхожість на відомі історії революцій пояснюється об'єктивними обставинами виходу посткомуністичних країн з мутантної комуністичної цивілізації на загальнолюдський шлях розвитку.   

 

Гальчинський А.С. Помаранчева революція і нова влада [Текст] / А. С. Гальчинський ; Інститут стратегічних оцінок. - Київ : Либідь, 2005. - 367 с 

У книзі відомого вченого аналізуються об’єктивні передумови Помаранчевої революції, її рушійні сили, історичні, соціальні та психологічні витоки. Особливу увагу автор приділяє упередженню конфлікту між задекларованими Майданом високими стандартами суспільного прогресу і практичними кроками нової влади з їх реалізації. Згідно з логікою пореволюційних перетворень обґрунтовуються шляхи подолання попередніх деформацій, завершення розпочатих іще 1991 року системних реформ, прилучення нашої держави до сучасних надбань європейського цивілізаційного процесу.

 


 

Вітер М.  Літопис Революції Гідності [Текст] / М. Вітер. - Львів : Піраміда, 2017. - 278 с. 

Євромайдан уже стає історією, відходить на другий план на тлі російської військової агресії. Існує небезпека, що ця велика подія в житті нашої епохи з часом втратить свою значимість, буде по-іншому трактована різними псевдоісториками. Так вже було з багатьма визначними сторінками історії України. Тому дуже важливо зберегти і передати нащадкам правду про події, настрої, трагедії і перемоги того часу. Ця книга не претендує на професійний історичний чи політологічний аналіз Революції Гідності. Я не берусь оцінювати внесок опозиційних партій у перемогу. Їх роль була дуже велика як в матеріальному, так і у фінансовому та організаційному забезпеченні Євромайдану, починаючи з перших днів протестів. Ця тема потребує окремого дослідження. Основна увага в книзі приділяється правдивому опису подій, людей, того духу взаємопідтримки і самопожертви, що панував на Майдані.




 Майдан. Погляд зсередини [Текст] : спогади "Львів. брами" - захисників 1-ої барикади, що під мостом на вул. Інститутській / [авт.-упоряд. Олег Трайдакало]. - Київ : Book Express : Мельник М. Ю [вид.], 2018. - 313, [6] с. : іл. 

На перший погляд, це історія про простих людей — справжніх, щирих, добрих і небайдужих. Проте їм судилося стати насправді незвичайними, видатними людьми. У подіях Революції гідності на київському Майдані їм довелось поєднати доброту і терпимість із праведною люттю задля порятунку всієї України. Без перебільшення, самовідданість і щоденна робота цих людей із легендарної «Львівської брами» зробили можливими тектонічні зміни в українському суспільстві. У цій книзі на 100% справжні автентичні емоції і почуття: терпимість до опонента, яка увінчується порозумінням; справжнє братерство людей, об’єднаних спільною метою і великою національною родиною (це у часи, коли навіть сусіди можуть ворожо ставитись одне до одного); відчайдушна стійкість мирного протесту; криваве протистояння з ворогом, який перетнув межу людяності; невимовна гіркота втрати людей, які стали за нетривалий час найдорожчими, рідними людьми, оскільки народились як справжні Українці. Ця історія не про жорстокість протистояння з ворогом. Вона про справжні чесноти найкращих людей, які живуть поміж нас. І вона насправді захоплює.



 Залевский, В. В. Не умолкай, Майдан, не умолкай! [Текст] : революція гідності очима херсонця : [поезії] / Виктор Залевский. - Черновці : Букрек, 2014. - 103 с. : фот.

  «Не умолкай, Майдан, не умолкай» - перша поетична збірка українця, херсонця, будівельника за професією та письменника за покликанням Віктора Залевського. У книзі зафіксовано багаторічний творчий доробок автора, а найбільшою літературно-історичною цінністю є цикл віршів, присвячений визвольній боротьбі                            українського народу протягом листопада 2013 - лютого 2014 років.

 

 

Стражний, О.С. Менталітет Майдану. [Текст] : хроніка подій - свідчення очевидців / Олександр Стражний. - Київ : Дніпро, 2016. - 251 с.

 У цій книзі подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Ретроспектива Революції Гідності розгортається на фоні голосів її учасників, а також на тлі аналізу схожих революцій в інших країнах світу. Розгляд, зроблений не просто учасником Руху спротиву, але й психіатром, надає фактам неочікуване осмислення. Менталітет Майдану виведено в динаміці і суперечностях – він, як організм, зароджується, дорослішає, усвідомлює себе і, в решті решт, діє. Аналізуючи поведінку учасників руху спротиву і пересічних громадян, що підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки про те, які саме риси української ментальності під час екстремальної ситуації виявили себе найбільшою мірою, а які залишилися «незадіяними». Завершується книга підсумком, яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану, і що може чекати на Україну в майбутньому.

Курков, Андрій Юрійович. Щоденник Майдану та війни [Текст] / Андрій Курков ; [пер. з рос. В. С. Бойка]. - Харків : Фоліо, 2018. - 329, [1] с.

 «Щоденник Майдану та Війни» – це перевидання книги «Щоденник Майдану», що 2015 року вийшла у видавництві «Фоліо». Це не агітаційний текст, не роман на тлі революції – це особистий щоденник письменника, фіксоване відображення життя у Києві та країні – до листопада 2014 року, включаючи окупацію Криму, і далі – початок і розвиток Євромайдану, наступних подій. Нині ж він доповнений записами автора про перипетії на сході України, роздумами про війну, про те, як і чим, за його баченням, живе окупований Донбас чотири останні роки... «Щоденник Майдану» був перекладений і опублікований багатьма мовами – англійською, німецькою, французькою, японською та іншими. І ось у видавництві «Фоліо» вийшла його україномовна розширена версія. 

 

Кошкіна, Соня. Майдан. Нерозказана історія [Текст] : головне розслідування подій Революції Гідності / Соня Кошкіна. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2015. - 394, [24] с.

 У цій книзі зібрані відверті інтерв’ю з головними персонажами тієї історичної зими. Персонажами, що перебували по обидва боки барикад. 80 відсотків контенту є унікальним — дані та свідчення очевидців публікуються вперше. Завдання — максимально точно реконструювати події, насамперед кулуарні, процеси, які були приховані від очей тих, хто мерз на площах, але які безпосередньо вплинули на результат Революції Гідності.

 

 

 


Филипович, Людмила Олександрівна. Майдан і Церква [Текст] / Людмила Филипович. - Київ : Техніка, 2015. - 650 с. : фот.

Книга є наслідком моніторингу подій зими 2013-2014 рр. - Українського ЄвроМайдану чи Революції Гідності. Редакційний колектив – група вітчизняних академічних релігієзнавців з Інституту філософії імені Г.С.Сковороди НАН України (Людмила Филипович, Оксана Горкуша та Віта Титаренко) мала за мету відобразити цю подію як вона безпосередньо фіксувалась в інформаційному просторі та аналізі експертів в моменти її перебігу. Ключовими методологічними вимогами при цьому були ідеологічно-конфесійна незаангажованість та подійно-проблемна включеність, що сприяло адекватному відображенню предмету – релігії в її функціонуванні на Майдані і щодо нього. Значний обсяг поточних ілюстративних документів та експертних оцінок забезпечив багатогранність висвітлення. До збірки увійшли хронологія подій, офіційні документи Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, окремих релігійних об'єднань, звернення та заклики релігійних лідерів до народу і до влади, неофіційні висловлювання та коментарі звичайних віруючих та пасторів, експертні оцінки політиків, державних діячів та релігієзнавців. Усе це допомогло розкрити суть духовного Майдану, зміст Революції Гідності, показати роль релігії і Церкви в становленні громадянського суспільства та сучасних соціально-політичних процесах.

 

 

Бердинських, Крістіна. Є люди [Текст] : теплі історії з Майдану : [блог-щоденник] / Крістіна Бердинських. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2014. - 179 с.

Ця книжка — блог-щоденник з Інтернету, який автор розпочала під час Євромайдану. Журналістка Крістіна Бердинських, поспілкувавшись 1 грудня на Банковій із двома медичними волонтерами, написала першу історію про них на своїй приватній сторінці у соцмережі. Коли на Банковій пішов газ, ці хлопці побігли надавати швидку допомогу. Автор щодня зустрічала на Майдані таких прекрасних людей, як ці медики. Скромних і водночас упертих і відчайдушних, із різним рівнем доходів та освіти. Хтось із Заходу України, хтось зі Сходу. Чомусь мас-медіа звертали менше уваги на звичайних людей, а саме вони були енергією та духом цих подій. У щоденнику «Єлюди» є записи про смерть і поранення, біль і сум, але також про взаємодопомогу, силу й мужність, натхнення й любов. Дуже хочеться, щоби ці історії залишилися не тільки в Інтернеті, а й у пам’яті читачів цієї книжки.

 

 

Євромайдан: хроніка відчуттів [Текст] : [колекція есе] / [Тарас] Прохасько [та ін.] ; [упоряд. Карп'юк В.]. - Брустурів : Дискурсус, 2014. - 151, [1] с. : фот.

Колекція есе Тарас Прохаська, Іван Ципердюка, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Винничука . Упорядником книги виступив письменник Василь Карп’юк. Подія Євромайдану і окремі дії в період його тривання матимуть повно інтерпретацій з поглядів історичного, суспільного, культурного...Вже зараз звучить чимало думок і оцінок. Але на все свій час. Чи не найцікавіше після кожної історичної епохи - польові враження. Саме в них найдостовірніші і найцінніші деталі. Ще ліпше, коли це враження не лише людей з досвідом, а й з умінням їх передавати. В кінці видання подано хронологію основних етапів Євромайдану (21.11.2013-22.02.2014). Подані події є вибраними серед тих, що відбувалися впродовж Євромайдану, і не претендують на вичерпність. Варта уваги і обкладинка, автором ідеї якої виступила Оксана Галушка. На фото дівчина із зав’язаними очима зашиває український прапор червоною ниткою.

 

 Капранови (Брати). Майдан. Таємні файли [Текст] / Капранови. - Київ : Нора-Друк, 2017. - 317 с 

Настав час дізнатися правду про Майдан. У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємницею. Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків? Герої цього журналістського розслідування не тільки ті, хто стояв на сцені, але й ті, хто ховався за лаштунками, хто їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмінбудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував, працював для того, щоб Революція перемогла.


Дуже шкода, але цих книг у бібліотеці немає, тому шукайте їх в Інтернеті.


Немає коментарів:

Дописати коментар