Шукати в цьому блозі

четвер, 23 лютого 2023 р.

Наші знамениті земляки.



 Мар'яні Савці - 50!

21.02.2023.




Мар'яна Савка
21 лютого день народження відомої української поетеси, дитячої письменниці, перекладачки, перформерки, співачки, ілюстраторки, головної редакторки і співзасновниці Видавництво Старого Лева, лавреатки Міжнародної журналістської премії ім. Василя Стуса - Мар'яни Савки (Marjana Savka).
"Сьогодні я би щось мала сказати про свій день. І свій вік. Я стала старшою - на скільки, на рік? Сумніваюся, не впевнена. Час якось по-іншому іде. В нього також тектонічні зсуви. Незміряно вдячна за кожен день життя. Богу і бородатим хлопчикам. Сильним і прекрасним чоловікам і жінкам у військовій формі. Тим, хто стоїть там, на лінії вогню. Все, що я цього року зробила доброго, то тільки завдяки їм і тим, хто щоденно поруч. Родина, подруги, друзі, рідне видавництво. Сьогодні я не відступлю від уже щорічної традиції робити на свій день перформенс для тих, хто хоче мене чути і бачити.", - написала Мар'яна Савка на своїй ф/б сторінці.
Вона - авторка понад 20 книг для дітей і дорослих, культурно-мистецьких проєктів.


Як ілюстраторка дебютувала з книжкою Юрка Іздрика "Меланхолії". Від 2017 року є Посланцем з толерантності ПРООН.
Народилася Мар'яна Савка народилася в м.Копичинці на Тернопільщині. У юності займалася співом і театром.
Навчалася у Львівському університеті ім.І.Франка. Авторка численних поетичних збірок.
Поезії Мар'яни Савки перекладені багатьма мовами.
У 2001 р. Мар'яна Савка стала співзасновницею разом з Юрієм Чопиком - гітаристом гурту "Мертвий півень - "Видавництва Старого Лева"." Сьогодні воно входить до п'ятірки найбільших видавництв України. З 2012 р. директор видавництва - Микола Шейко. Завдяки подружжю Мар'яни Савки і Миколи Шейка з'явилося безліч неймовірних проектів.
"Hаша Перемога неминуча, як Різдво. За яким би календарем ми його не святкували.", - написала Мар'яна Савка на ф/б сторінці.
Многая літа!
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.


Немає коментарів:

Дописати коментар