Шукати в цьому блозі

понеділок, 22 січня 2024 р.

Під синьо-жовтим прапором свободи з'єднаємо великий наш народ!

 Інформіна

 до Дня Соборності України.

22.01.2024 року.





Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. 

«Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99[1]. Цього дня прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. — прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР. Деякий час, з 30 грудня 2011 року, згідно з Указом Президента України (на той час Віктора Януковича) День Соборності на офіційному рівні скасували і натомість встановлено «День Соборності та Свободи України». Однак 13 листопада 2014 року Указом Президента України Петра Порошенка свято відновлено».Так інформує нас Вікіпедія, де ви коротко можете прочитати про історію створення Дня Соборності.

Бібліотека ж пропонує до вашої уваги книги, в яких ви зможете прочитати про згадані події і не тільки. Любителям історії України стануть в пригоді книги з тематичних виставок у нашій книгозбірні.

Брати Капранови «Мальована історія України».


«Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування».( Брати Капранови)                                          

Л. Цегельський «Битва за Соборність. Від легенди до правди».

                                                          
Листопадовий зрив. Бої за Львів. Хитросплетіння дипломатичних перемовин. Зустрічі з Гетьманом та Директорією. Прагнення до соборності українських земель. Спроби відкласти на потім усі внутрішні питання та протиріччя. Непримиримість щодо більшовиків. Десятки тем і сотні епізодів, що допоможуть зрозуміти, чому у 1917-1921 роках українцям не вдалося здобути власну державу на уламках двох імперій. «Битва за Соборність: від легенди до правди» — книга, що цілковито занурить у події сторічної давнини та дасть відповіді на багато питань «чому».

Енциклопедія «Україна»


містить різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя нашої країни. Дванадцять розділів цієї книжки, що супроводжуються кольоровими ілюстраціями, цікаво і докладно розповідають про історію, звичаї та традиції українського народу, розвиток економіки, науки, освіти, культури, літератури і мистецтва в Україні.Енциклопедія стане у нагоді кожному школяреві не лише в навчальному процесі, але й для поглиблення знань про свою Батьківщину та при підготовці рефератів.
Довідники з історії України.

Всі події  в хронологічному порядку викладені в довідниках. завітайте до книгозбірні і самі переконаєтеся як це просто- віднайти інформацію самому.
Тематична виставка пропонує вам різні книги по історії, в тому числі й про сьогодення.


Це – книжки для дорослих і дітей, для людей, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар