Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 18 квітня 2014 р.

Пам'ятні місця Копичинців




 Віртуальна інформаційна розповідь.


18 квітня - Міжнародний день пам'яток й історичних місць.
Цей день встановлено в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам`ятників і визначних місць. Святкується з 18 квітня 1984 року. 
А з 18 квітня 1999 року його щорічно відзначають в Україні  як День пам'ятників історії і культури .



                                                    Докладніше дивися  :                                                                           http://kopychyntsi.blogspot.com/2013/04/blog-post_4892.html

 Сьогодні ми проводимо віртуальну мандрівку, присвячену вище вказаній даті  і помандруємо  рідним містом Копичинці, що на Тернопіллі.




У Копичинцях є одна з найдавніших культових споруд області –дерев`яна церква Воздвиження Чесного Хреста з дзвіницею 1630 року. Храм  діючий, хоч і є пам`яткою  архітектури (має свій реєстраційний номер-690/1 , 690/2- дзвіниця).
         Настоятель храму о.Руслан Корнят  не так давно дуже цікаво розповів про історію виникнення церкви: "Вона дійшла до нас ще з козацьких часів. Дзвіниця  тоді виконувала одночасно й  функцію сторожової вежі. А саму церкву ще називали гетьманською. Збудував її чоловік на ім`я Мартин Лудецький, який, на той час, був власником землі, де зараз Кутець. На щастя  церква залишилася збереженою, не зазнала руйнувань ні від пожежі, ні від природних стихій. Єдине що в ній змінилось – це покрівля.


         Раніше  споруда була накрита дерев`яним гонтом, потім бляхою, нещодавно були проведені роботи по наданню їй первинного вигляду. Побудована церква  в стилі козацького  барокко, який виник в ХVII столітті. Має елементи національної культури, але багато запозичень з європейської. Чим вона відрізняється?  Насамперед – своїми формами. Побудована  з великих дерев`яних зрубів без єдиного  цвяха.
        Збереглася одна з давніх ікон, яка має дуже цікаве поєднання східних і західних образів: образ святої мучениці Варвари, потім-образ Воздвиження Чесного Хреста, далі йде Покрова і вкінці – образ Антонія Падевського.
       Зберігся старовинний іконостас. Образ Михаїла, відновлений коштом братства в 1829 році, поряд – образ Матері Божої, відновлений в 1889 році. Є ікона, яка має музичне озвучення, заводиться старовинним ключем.

    Єдиний в місті пам`ятний Хрест тверезості, поставлений в 1901 році, знаходиться також на  церковному подвір`ї. Під ним наші прадіди давали присягу на утримання від вживання алкоголю".
                    (Розмова відбулася  16 квітня 2013 року).
                 27 вересня 2013 року.
         
    Ковальчук М., Фрайнд З. Гусятинщина туристична. - Тернопіль: Новий двір. - С.7.

   Де котить води Збруч: путівник. - Тернопіль, 1990. - С. 35-36.

    Савка Б. Копичинці. Мандрівка через століття: історичний нарис. - Тернопіль: Джура, 2001. - 580с.

     Триснюк В.М. Край гусятинський. - Тернопіль: Збруч, 2007. - С. 28-29

      Про цей храм можна розповідати дуже багато та ще цікавіше побувати  в ньому, відчути атмосферу святості й присутності Божої. 
      Бібліотека звертається до всіх хто володіє цікавою інформацією про цю церкву (історичні відомості, фотографії, брошурки і таке ін.) просимо поділитись з нами. Будемо дуже вдячні.

Немає коментарів:

Дописати коментар