Шукати в цьому блозі

четвер, 22 травня 2014 р.

Герої не вмирають


   
 
 
 
День Героїв
                                      або
Свято Героїв
відзначається в Україні
щороку 23 травня.







     Чтаємо в Вікіпедії: "День Героїв або Свято Героїв - щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передовсім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. В сучасному вигляді відзначається 23 травня, але святкові та вшанувальні заходи проходять весь тиждень, на який припадає свято. Для зручності та якомога більшої участі, масові заходи, почасти, відбуваються в п'ятницю, суботу та неділю, що настає після свята."


   В рамках відзначення Дня Героїв в Копичинецькій міській бібліотеці для дітей організовано виставку книг одного автора на тему "Герої не вмирають". Богдан Михайлович Савка (автор) подарував всі ці книги бібліотеці для загального користування.

    Відвідувачі прослухали інформаційну довідку про історію походження свята та переглянули книги Богдана Савки про героїв воїнів ОУН і УПА в боротьбі за незалежність України.

    А для користувачів нашого блогу пропонуємо віртуальний огляд літератури :

  "Забути не маємо права"

Автор

Богдан Савка народився
1931 року в Копичинцях на
Тернопільщині в сім’ї селянина.
Закінчив Чернівецький
державний університет.
За фахом — педагог-історик.
Автор багатьох публікацій
про боротьбу ОУН-УПА на
Тернопіллі та книжок
«Забути не маємо права» (1997),
«Копичинці. Мандрівка через століття» (2001),

«А смерть їх безсмертям зустріла» (2003),
«Гаряча була то хода» (2006),
«І могили говорять» (2007),
«А нас й Сибір не доконав» (2007),

«Останні на полі слави» (2009).
 Від автора
"Невелике я поле зорав,
Та за плугом ніколи не спав,
Що робив, то робив я до краю,
І всю силу, що мав я і маю
На роботу невпинную клав".
Б. Грінченко
"Знаю, що колись усе зміниться. Хоч прикро і сутужно живеться моєму україн-
ському народові, однак вірю, що він встане, широко розправить свої могутні плечі. До керівництва державою прийдуть нові чесні та ініціативні керівники, які, єднаючись з
народом, виведуть Україну на шлях прогресу і розквіту.
Бажаю всім дочекатись кращих часів, щастя і всіх гараздів у
незалежній Українській державі.

Нехай Господь Бог віддячить всім хто сприяв і допомагав мені, добрим здоров'ям, гараздами у житті, успіхами в праці, участь у цій благородній справі вселить надію на плідні сходи патріотизму .., націлить всіх на продовження доброї його слави."

 



 

 



    Савка Б. Забути немаємо права.. ..: Вид. 2-ге, доповнене. - Тернопіль: Джура, 2000. - 396с.
   Книжка є першою спробою відтворити славні героїчні сторінки титанічної праці і боротьби учасників підпілля ОУН-УПА та їх симпатиків на терені колишнього Копичинецького повіту за відродження Української держави. Дослідженням охоплено події з початку 20-х і до 50-х років ХХ ст.
 


 

 


 
 
   Савка Б. Копичинці. Мандрівка через століття: Історичний нарис. - Тернопіль: Джура, 2001. - 580с.
   В історичному нарисі про колишнє повітове, районне, зараз просто містечко Копичинці Гусятинського району Тернопільської області, автор на основі доступних йому архівних документів та інших відомостей зробив спробу правдиво відтворити історію міста з найдавніших часів до 2001 року.  
 


 



 

 




   Савка Б. А смерть їх безсмертям зустріла: Нариси, спогади, доркументи про участь жіноцтва трьох районів Тернопілля (Гусятинський, Заліщицький, Підволочиський) в національно-визвольній боротьбі ОУН-УПА 40-х - початку 50-хроків ХХ ст.. - Тернопіль: Джура, 2003. - 332с.
 



 

 




 ...Гаряча була то хода: Гусятинщина в добу всеукраїнської акції непокори листопад-грудень 2004 року: історичний нарис/ Автор упоряд. Б.М. Савка. - Тернопіль: Джура, 2006. - 192с.
 





 
 


Савка Б.«І могили говорять…»: історична довідка про патріотів м. Копичинець Тернопільскої області. – Тернопіль: Терно-граф, 2007. – 72 с.

У книзі автор задався метою відновити в пам’яті ш зберегти для майбутніх поколінь відомі і давно забуті прізвища патріотів м. Копичинець, що віддали своє життя за громадські права, волю і кращу долю українського народу.
 
 

 
 

Савка Б. А нас й Сибір не доконав. – Тернопіль: Терно-граф, 2007. – 184с.
 У пропонованій читачам книзі автор на основі документальних архівних матеріалів, спогадів прямих і непрямих учасників національно-визвольної боротьби проти комуністичного тоталітарного режиму другої половини 40-х початку 50-х років змальовує трагічні сторінки нашої історії, пов’язані з депортацією тисяч українських патріотів і їх сімей із рідної землі у віддалені краї колишнього СРСР.
 


 

 



Савка Б. Останні на полі слави: ..: З історії національно-визвольної боротьби кінця 40-х - початку 50-х років на терені Чортківської округи ОУН. - Тернопіль: Джура, 2009. - 336с.
 


 
 

____________________________________________


 
 
 
 
 
 
 



  Савка Б. Вони зрадили інтереси народу [Текст]/ Б. Савка// Вісник Надзбруччя. - 2014. - 14 лют.









___________________________


Савка Б. Шляхами пісенних звитяг: про 20 річну пісенну діяльність Копичинецького народного ансамблю української пісні «Земляки». – Тернопіль: Терно-гра, 2011. – 115с.

В книжці автор намагався на конкретному істинно правдивому матеріалі показати ту багатогранну і ґрунтовну агітаційно-пропагандиську і патріотичну роботу, яку за період своєї 20-річної творчої пісенної діяльності виконав народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль української пісні «Земляки» Копичинецького центру культури і дозвілля, беручи участь в багаточисельних  концертних виступах як у рідному місті, так і далеко поза його межами, несучи рідною піснею в маси українського люду ідеї національного патріотизму, визвольної боротьби за волю, за побудову Української незалежної держави.

1 коментар: