Шукати в цьому блозі

четвер, 28 березня 2013 р.

«Міжнародний День сім'ї, родини"


Четвер, 17 травня 2012 р. Інформація з блогу Гусятинської ЦБС.

         13 травня 2012 року відбулося родинне зібрання в Копичинецькій міській бібліотеці для дітей.
        Першою частиною зібрання пройшло засідання клубу за інтересами «Ми і наші діти», який працює спільно з міським товариством «Лемківщина», приурочене Дню матері та Міжнародному дню сімї, родини.
       В ошатно прибраному читальному залі бібліотека розкрила викладку літератури під заголовком «Сім’я. Родина. Рід.», де представлені книги та періодичні видання відповідної тематики. Епіграфом до викладки стали слова:
"Мама! Немає милішого слова,
Ти ж бо життя і творіння, й основа…"



      У вступному слові зав. бібліотекою Турок Г. М. розповіла присутнім історію виникнення Свята матері та Міжнародного дня родини. Ознайомила членів клубу з виставленою літературою, привітала всіх присутніх лемкинь зі святом. Відзначила те, що берегинею великого лемківського роду в Копичинцях є найповажніша, найшановніша жінка пані Марія Щетина, яка хоч і переступила 92 рік свого життя є ще активною учасницею лемківського товариства.
     Учні 3 класу ЗОШ №2 Мартинишин Діана, Мартинишин Марія і Філатова Катя продекламували вірші про маму, заспівали вязанку пісень про Україну, привітали всіх присутніх матерів зі святом. А найбільше засвідчили свою велику любов до найдорожчої прабабусі Марії Щетини. Режисером вітального дійства виступила їх кохана бабуся п. Люба Мартинишин. Зі сльозами радості прийняла квіти від правнуків поважна лемкиня Марія. Вітання було для неї несподіванкою. Приємно вразили своїм виступом юні артисти і всіх присутніх в залі. Щирими оплесками і солодкими дарунками вітало їх товариство.

      Ще одну не менш відому родину вшанували цього дня . Це родину вчительки, поетеси, першого голови Копичинецького міського товариства «Лемківщина» п. Любомири Іванків. Наголосивши про те, що творчість в родині нікуди не зникає безслідно, а трансформується в майбутніх поколіннях Турок Г.М. познайомила всіх з творчими доробками Іванкова Олекси учня 2 гімназійного класу, члена гуртка «Іграшки-сувеніри» Копичинецького центру дитячої творчості (кер. Пастушок М.М.) талановитого внука п. Любомири. Прекрасна техніка орігамі ожила в його паперових виробах: білокрилий лебідь і зелена жабка здивували всіх присутніх своєю витонченістю і досконалістю. Олекса займається не лише складанням виробів з паперу, але цікавиться і українським мистецтвом. Підтвердженням цього є лялька-мотанка представлена на виставці.
       Підсумовуючи виступи дітей тішить думка про те, що вони, онуки переселенців з Лемківщини, знайшли свою домівку на Україні. Мають широкий простір для навчання і творчості, ростуть рівноправним громадянами вільної України, несучи в серцях пам'ять прадідів про оспівану і незабутню Лемківщину.
      Завідуюча бібліотекою ознайомила глядачів з новими поступленнями до лемківської бібліотечки це: «Лемківський словник» І Дуди, «Народні приповідки, поговірки, примовки Холмщини», «Злочин без кари» В. Ковальчука та Л. Стойкової. Всі присутні отримали по примірнику газети «Дзвони Лемківщини»
       Другою частиною зібрання пройшли звітно-виборні збори районного товариства «Лемківщина». Голова районного товариства Пласконь І.І. звітував про проведену роботу. Збори затвердили план роботи на 2012 рік. Обговорювалося питання поїздки на лемківські фестивалі в Ждиню (Польща) та Монастириська (Всеукраїнський фестиваль «Дзвони Лемківщини»).
        Голова Хоростківського осередку товариства «Лемківщина» Савка М.Ю. розповів про те, як просувається робота з будівництва пам’ятного знака жертвам депортації українського населення з їх етнічних земель у Польщі. Копичинчани передали зібрані кошти.
Головою Гусятинського районного і Копичинецького міського товариства «Лемківщина» одностайно і одноголосно обрано Пласконя І.І.
        Лемківське родинне зібрання в бібліотеці успішно завершилося на високому емоційному піднесені.

Немає коментарів:

Дописати коментар