Шукати в цьому блозі

середу, 27 березня 2013 р.

Фрагменти з історії бібліотеки


     Як окремий дитячий заклад Копичинецька міська бібліотека для дітей почала свою роботу з жовтня 1940 року. У фонді її налічувалося біля 300 книжок, переважно російської літератури. Читачами були діти міста та навколишніх сіл. Щороку бібліотека поповнювалася літературою і перетворилася в поважний дитячий заклад культури, де можна було почерпнути багато знань.
В бібліотеці завжди працювали добросовісні, творчі і натхненні люди.

Маркушевська Ганна
Галонська Володимира
       З 1947по 1950рр. тут працювали
Рябошенко Галина, Дяківська Лариса, Галонська Володимира,Маркушевська Ганна, Базюк Антоніна, стараннями яких бібліотека стала авторитетним закладом для дітей.
                                                                     
        З 1953 по 1985 рр. її завідувачкою була Герасименко Марія. За час її керівництва бібліотечний фонд зріс до 14 тис. екземплярів, в тому числі і української класики. Протягом тривалого часу поруч з нею працювали фахівці своєї справи Василик Зеновія (1957 – 1995рр.); Тимошенко Галина (з 1981р. - ...);
Баран Наталія (з 1984р. - ...)
Герасименко Марія
Василик Зеновія

    Всі працівники відзначалися великою любов’ю до своєї справи, завжди були добрими порадниками і вчителями своїх читачів, щиро ділилися з ними знаннями, турбувались про розширення їх світогляду, вміло скеровували дитячу зацікавленість на розширення їх всебічних інтелектуальних знань.

         Читачі бібліотеки - це дуже об'ємна тема. Тут можна говорити безкінечно, бо всі жителі міста, всі хто родом з дитинства - перейшли через бібліотечні зали. Хтось дуже чемно, хтось    мельком хтось оглядово, але так чи інакше, всі жителі  міста - користувачі дитячої бібліотеки.
  
З. Василик з читачами біля довідкового бюро.

           Слід нагадати кілька найяскравіших моментів роботи бібліотеки. 1982 - 1988 - при бібліотеці для дітей діє клуб за інтересами "Книга і лялька" (творчий керівник Тимошенко Галина). Клуб створено з метою популяризації художньої літератури та виховання естетичних смаків читачів-дітей.Девіз клубу:"Нести людям радість". А радості було дуже багато. Учні старших класів:Горошок Віктор,Климко(Липка) Наталя, Климко Оксана, учні 3-х класів школи №1 Калюк Таня, Кліщ Таня, Ненчин Марійка, Сливяк Володя, Зарівний Михась, Горошок Коля, Швирьова Аліна, з цікавістю творили лялькові вистави в бібліотеці. Це була дійсно дитяча творчість. Самі майстрували ляльки,самі записували музику і з задоволенням грали. «Карнавал героїв дитячих книг», «Незнайко в бібліотеці», білоруська казка «Оленка і страшний Пих» та інші лялькові вистави.

         В маленькому читальному залі бібліотеки вміщувалося до 40 дітей бажаючих насолодитися грою друзів. 
      В районному огляді –конкурсі гурток «Книга і лялька» виборов перше місце, став учасником обласного  змагання в Тернопільському театрі актора і ляльки. 







        "З 1985 року бібліотеку очолила Турок Галина Миколаївна ініціативна, енергійна, творча особистість, під керівництвом якої, у важких умовах становлення Української держави, коли до мінімуму зменшились бюджетні асигнування на культурно–освітню галузь бібліотека набула сучасного, потрібного Україні вигляду, працює на основі української національної ідеї". Так описує про бібліотеку місцевий краєзнавець в книзі:
           Савка Богдан Копичинці. Мандрівка  через століття.- Тернопіль: Джура, 2001.- с. 411-413
      

   В той час в бібліотеці працювали:Василик Зеновія (1957 -1995рр.)Папінко Марія (1990-1994рр.); Говенда Олександра (1992-1993рр.); Гудзь Анжела (1995-1998рр.); Болгова Оксана (1999 -2004рр.); Ділай Олександра (з 2006р-...)
      З метою популяризації книг бібліотека систематично організовує різні масові заходи для читачів - дітей і не тільки.
      Тематичні виставки: «Незалежна і єдина наша славна Україна», «Земля-наш дім», «Мово, моя материнська, книго, моя українська»,«Місія бібліотеки», «Забути не маємо права», «Нащадки пам'ять бережуть», «Тарас Шевченко–геній українського народу», «Казковий дивосвіт», «Читаємо залюбки» та інші, розкривають читачам багатство книжкового фонду.
Літературні вечори, дитячі ранки, музично–поетичні години, уроки пам’яті, бібліотечні огляди і перегляди літератури,вечори–сюрпризи, літературні дуелі - це не повний перелік масових заходів, які застосовують бібліотекарі з метою залучення читачів до бібліотеки.
      Краєзнавчий куточок «Історико-культурна та природнича географія краю» систематично поповнюється новою літературою про життя і діяльність видатних людей, уродженців краю.
       Для постійного користування читачам відкритий доступ до системи каталогів і картотек.

     Клуб за інтересами "Ми і наші діти"

        Рік 1995 - бібліотека спільно з товариством"Лемківщина" започаткувала вечори для дорослих і дітей. Спочатку клуб носив назву "До 16-ти і старші...". Він популяризував творчість кращих читачів бібліотеки. Одним з таких став вечір творчості поета-аматора, композитора Володимира Білоуса "І плакала, і плакала весна". Вечір дуже сподобався глядачам і його довелося повторити 4 рази.
В. Білоус та гість вечора викладач Теребовлянського
училища культури Яременюк Г.Ю.
     Згодом клуб набуває яскраво вираженого лемківського спрямування, згуртовує навколо себе лемків - дорослих і дітей. Тоді і виникла ідея перейменувати клуб, з 1998 року він носить дуже красномовну назву "Ми і наші діти".
     Бібліотека проводить велику роботу по збереженню традицій етнічної групи українців-лемків. Книги лемківської тематики зібрані в окрему бібліотечку, яка постійно поповнюється членами товариства та їх родинами, ведеться альбом-часопис «Наша велика родина». Книжкові виставки «Моя стражденна Лемківщина», «Хто ми, лемки…», «Роде наш прекрасний» та ін., розкривають зміст літератури даної тематики. Часто проводяться «Родинні зібрання в бібліотеці» коли дідусі і бабусі розповідають своїм онукам про далекі прабатьківські землі Лемківщини. 


  "Ой хто, хто Миколая любить" - лемківське родинне зібрання в бібліотеці 1998 рік

"Наш вернісаж" 

      Популярною в бібліотеці стала така форма роботи, як виставка творчих робіт наших читачів під загальною назвою «Наш вернісаж». Її мета - віднайти талановитих людей серед лемків, показати, як переселенці-лемки, після стількох перенесених бід і страждань, відродилися на українській землі. Їх нащадки дружно влилися у велику українську родину. Україна стала для них такою ж Батьківщиною, як Лемківщина для їхніх дідів. Тут, на рівні з усіма, вони мають всі можливості для щасливого життя і їх творчість є тому переконливим доказом. В бібліотеці експонувалися картини Омеляна Фейла, Юліана Козла; ліпка з пластиліну і роботи по дереву Ярослава Новоставського; колекція образочків Мар’яна Турка, колекція поштових листівок Вікторії Баран і т. д. Під час святкування 70-річчя бібліотеки (жовтень 2010р.) експонувалася виставка картин уродженця Копичинців Михайла Лихоти «Лемківська церква в руїні». Голова товариства «Лемківщина» м. Києва М.Мацієвський привіз з Народного Дому (Київ) 51 картину нашого земляка. Виставка справила велике враження на оглядачів. 






    1999 рік - інтер'єр бібліотеки прикрашають роботи    Омеляна Фейла. 
    Фрагмент творчого вечора Галини Турок-Тимошенко       "З любові і болю". Співає В. Турок, на флейті акомпанує П.Шпуляк.
                                                            














2001рік - "До серця стукаю твого" - виставка робіт художника-аматора Юліана Козла.










    2001 рік - "Україна - для дітей, діти - про Україну" - творчі доробки дипломанта конкурсів "Веселкове Надзбруччя" та "Надія 2001" Грицух Оксани.




    2003 рік - вперше в бібліотеці виставив на суд глядачів свої роботи з пластеліну Ярослав Новоставський. Дипломант обласного конкурсу дитячої творчості "Надія 2003".







   2008-2010 роки - "Паросток лемківського коріння" - творчі доробки художника Степана Ядловського - випускника Ужгородського училища прикладного мистецтва ім. А.Ерделі.  





      


       Вивчаючи історію Лемківщини ведеться пошукова робота. Бібліотека постійно запрошує до співпраці всіх кому не байдужа лемківська тематика. В 2009 році діти з лемківських родин Черниш Олеся, Стецяк Тетяна, Козак Роман, Беднарський Богдан, Поліщук Роман під керівництвом педагога-організатора Кавун О. Т. за сприяння голови товариства «Лемківщина» Пласконя І.І., члена товариства Черниш О.Й. та клубу «Ми і наші діти» (в особі ТурокГ.М.) взяли участь у конкурсі обласного етапу туристсько-краєзнавчої експедиції «Краса і біль України» за напрямком «З попелу забуття». Назва роботи - «Трагедія українців Польщі в 40-х роках ХХ ст.». 22 сторінки друкованого тексту з фотографіями, 6 сторінок додатків вміщують в собі спогади людей, які пам’ятають переселення.

Фестиваль "Дзвони Лемківщини"

        Організовуються щорічні поїздки на Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» в м. Монастириська Теропільської області.

Лемківська світлиця в бібліотеці.

10 - 17 серпня 2010 року
       В бібліотеці гостинно відчинила двері "Лемківська світлиця", така, яку товариство "Лемківщина", спільно з клубом "Ми і наші діти", за участю краєзнавчого музею ЗОШ №2 та міського ЦКІД експонували на ХІІ Всеукраїнському фестивалі лемківської культури "Дзвони Лемківщини" у Монастириськах 7 - 8 серпня. 
       В організації експозиції надзвичайно велику допомогу надала дійсна лемкиня, великий знавець лемківських звичаїв і традицій, добра, щира і щедра людина Ольга Йосипівна Черниш. Знання і експонати надані нею являють собою неоціненну матеріальну і духовну спадщину.













  
     
        Так в 2011 році клуб за інтересами «Ми і наші діти» під егідою лемківського товариства на ХІІІ фестивалі виставляв павільйон «Лемківська світлиця» - хижу 91-річної народної цілительки Марії Щетини. 
        Предмети народного вжитку, хатнє начиння, частування з традиційної народної кухні, самобутня колоритна говірка самої пані Марії приваблювала до себе багато відвідувачів.        
        Книголюбам сподобалася книжкова виставка «Все це - моя Лемківщина»; надзвичайно цікавим виявився ретро-фото-спогад «Презераме стари знимки» (тобто переглядаємо старі фотографії). Макет дерев’яної лемківської церкви (параметрами 70х70х70см.)виготовлений копичинецькими умільцями викликав подив і захоплення. Під красномовним заголовком «Молоді нащадки Лемківщини - 20 річчю незалежності України!» були виставлені творчі доробки членів клубу: Болгової Юлії – роботи з бісеру; Козак Ірини – дизайн-флористика; картини художників: Осиф Ірини, Грицух Оксани, Ядловського Степана.





                
          Турок Г.М. керує клубом «Ми і наші діти», щорічно визначає напрямки роботи,організовує виставки, надає допомогу в організації поїздок на фестивалі. Всіляко сприяє даній роботі.
         (Про участь бібліотеки у фестивалях "Дзвони Лемківщини" 2011, 2012... і наступні роки дивіться в поточних інформаціях)
       

         "Книгоманія. Найкращий читач України - 2008"

       Великою подією для бібліотеки та й жителів всього міста став Всеукраїнський конкурс «Книгоманія. Найкращий читач України-2008», де читачка бібліотеки, учениця 7 класу школи-гімназії Шкварок Нталія виборола 2-ге місце в області і взяла участь у Всеукраїнському літературному квесті, який проходив у Львові.
Шкварок Наталія на фестивалі дитячого читання
"Книгоманія". Копичинці ЦКІД. 2008 рік. 27 травня.

        Сам конкурс на місцевому рівні переріс у фестиваль дитячого читання «Книгоманія». Маленькі читачі приймали в рідному місті гостей з Тернополя , Гусятина, окружних сіл. Велике масове дійство на сцені міського Центру культури і дозвілля надихнуло читачів на краще відвідування бібліотеки. Адже їх окрилили перемоги і нагороди.  Копичинецький міський голова В.Пеляк, відділ культури і туризму Густинської РДА та його начальник Р.Сагайдак, директор обласної бібліотеки для дітей Н.Новіцька, директор тернопільського видавництва«Джура» В.Ванчура нагородили переможців грамотами і подарунками. Презентувала свої книги письменниця М.Баліцька. Голова Густинської РДА В.Триснюк нагородив переможців туристичною мандрівкою по нашому району, за власною книгою-путівником «Край Гусятинський». Благодійний спільно україно-канадський фонд «Світ дітей», в особі Л. Цицик, подарував бібліотеці книги на суму 2,5 тис.гривень, а також книгами нагородив усіх переможців. Меценати: П.Богоніс, Я.Схаб, В.Тимчишин, В. Липка, М. Щетина також щедро долучилися до нагородження конкурсантів.
С. Свідер, А. Ковальчук, О.Рудавський, І Нечесний.

Новіцька Н.С. - директор Тернопільської
обласної бібліотеки для дітей 
Цицик Л.А. - директор Міжнародного фонду
"Світ дітей" (зліва) та Янюк І.Я. - методист
 районного відділу освіти


 Ванчура В. Л. - директор видавництва "Джура"
м. Тернопіль
 Сагайдак Р.Є - зав. відділом культури і туризму 
Гусятинської РДА

 Учасники фестивалю - учні НВК: "ЗОШ І-ІІ ст.№1-гімназія"
м. Копичинці.
Учасники фестивалю - учні ЗОШ №2 м. Копичинці.
Пеляк В.С. - Копичинецький міський голова.
Учасники фестивалю - учні ЗОШ І-ІІ ст. с.Котівка.
 Хор. Керівник Турок В.П. 

     Бібліотека безмежно вдячна фонду «Світ дітей» не лише за участь в конкурсі і подаровані книги, а й за презентований комп’ютер і принтер,якими залюбки користуються всі бажаючі, особливо діти з малозабезпечених сімей району.

Заняття комп'ютерного гуртка "Павутинка"
       В рамках реалізації творчих програм бібліотека проводить роботу за напрямком: «Традиції та інновації в обслуговуванні читачів молодшого шкільного віку». Тут цікавим став конкурс на кращого читача бібліотеки "Читайлик", серед учнів 1-4класів.

"Читайлик - 2009"

          Проходив конкурс, як і належить читачам цієї категорії, не дуже довго але інтенсивно. З 17 березня по 10 квітня 2009 року. На дошках оголошень в школах були вивішені умови конкурсу та оговорені нагороди.
         На превелике здивування бібліотекарів в перший же день з 12.30 до 14.30 відділ обслужив 52 учасники. І такий бум тривав протягом перших двох тижнів. Далі пристрасті трохи вгамувались але азарт і накал не минав до самого фінального дня. В змаганні за призові місця взяли участь всі класи. Діти самі приводили до бібліотеки записуватися своїх друзів. Приємним було те, що в конкурс включились не лише діти і вчителі, а й батьки, бабусі і дідусі, які наполегливо контролювали процес.
При підведенні підсумків довелося враховувати досягнення кожного окремо взятого читача. Боротьба накалялася і, щоб розрядити емоції, було введено бальну систему оцінювання: 
         за відвідування бібліотеки;
         кількість прочитаних книг;
         систематичне чи разове читання;
         вміння спілкуватися за прочитаним текстом;
         користування абонементом і читальним залом;
         користування платним абонементом;     
         наявність заборгованості за поточний і попередні роки;

      Так чи інакше до фіналу дійшли всі бажаючі. В урочистій обстановці дітям вручили нагороди. Учням 1-го класу ЗОШ №2 - на святі «Прощання з буквариком», вони ж і вибороли головний приз — бонус 1ОО гр.
Нагороди вручала зав. бібліотекою Турок Г.М.




Переможцям 1-х класів ЗОШ №1-гімназії дарунки вручили на дитячому ранку «Про маму нашу рідну, ти пісню заспівай», присвяченому Дню матері.
            Бібліотекар Ділай О.М. вручила грамоту Лотовській Ілоні.

       Конкурсантів 2-4 класів ЗОШ №1-гімназіїазії вшанували на урочистій лінійці. Кілька дітей ЗОШ с. Котівка, які самостійно включилися в конкурс, бібліотека нагородила на лінійці присвяченій останньому дзвінку.
      Відносно нагород. Грошовий бонус надали меценати. Відділ культури і туризму Густинської РДА та Копичинецька міська рада - грамоти і подяки. Бібліотека ж нагородила всіх переможців книгами.

"Читайлик - 2010"

         В 2010 році конкурскурс пройшов з 20 січня по 20 березня. 
Дуже напруженою була боротьба.
В читальному залі бібліотеки була організована виставка кращих читацьких щоденників і малюнків, створених дітьми під враженням від прочитаного.

                                              
Конкурсанти змагалися в тому, хто частіше відвідає бібліотеку, прочитає більше книг, поділиться враженнями з друзями; діти підклеювали книги, дарували біблотеці свої, вже прочитані.
Авторитетне журі врахувало всі нюанси. Перемогли не всі (змагання є змагання), але шанс на перемогу отримав кожен учасник. Старання тих хто не ввійшов в коло переможців були враховані на наступний рік. 
Отож, 12 травня 2010 року в залі Центру культури і дозвілля відбулося велике святкування з нагоди нагородження переможців конкурсу.
«Читайлик» зібрав більше 400 глядачів.
       

Переможці конкурсу в 2010 році:




 І місце - Нарадка Ігор (3Б кл. ЗОШ №2).   
 І місце - Симанчук Володимир
(3А кл. ЗОШ №1-гімназія); 
                                                           

                               
                      
ІІ місце -  Сцібак Катя (4 кл. с.Котівка)
ІІ місце -  Андрущук Анатолій (1Б кл. ЗОШ №2);

ІІІ місце -  Гедзик Дмитро (2 кл. ЗОШ №2);
ІІІ місце -  Боцян Андріана (3А кл. ЗОШ №2);

                                
ІІІ місце - Нарадка Галина (4А кл. ЗОШ №2)

 Копичинецький міський голова Пеляк В.С., нагородив переможців в індивідуальному змаганні грамотами, вручив подяки і подарунки; бібліотека - читацькі квитки і книги.



Дипломи переможцям у груповому змаганні вручив начальник відділу культури і туризму Гусятинської РДА Сагайдак Р.Є. 

Перше місце розділили між собою учні 1Б класу ЗОШ №2 №2 (класний керівник       Боднарчук Г.З. ) та учні 3А класу НВК «ЗОШ №1 гімназія» (кл. кер. Пиріжок О. Л.). Від бібліотеки вони одержали обіцяний бонус по 100 гривень та символічні читацькі квитки і книги. 
На другому місці - 3А клас ЗОШ №2 (кл. кер. Ставрук Г. В.).
Третє місце вибороли учні 4Б класу ЗОШ №2 (кл.. кер. Миколаїшин М.І.)
Тернопільська обласна бібліотека для дітей відзначила не лише конкурсантів, а й старших, теж кращих читачів нашої бібліотеки.
Це: Тимчишин Анастасія (5Б кл. ЗОШ №2),
       Липка Христина (9А кл ЗОШ №2), 
       Круць Юрій (5Б кл. ЗОШ №2.)                                                     
Тим, хто дуже старався, але кому трішечки бракнуло балів, бібліотека вручила «Приз симпатій».

 
Переможців привітав «Хор лісових дзвіночків» з однойменного твору П. Тичини (ансамбль хлопчиків школи – гімназії. Керівник - В.Турок)
Та вічно молоді, вічно юні гості з XVI ст. - герої повісті Вільяма Шекспіра «Ромео і Джульєтта» (учні ЗОШ №2 Липка Христина та Круць Павло).
Глядачам дуже сподобався танець у їх виконанні.

Привітали всіх «читайликів» директор ЦБС та учасники районного семінару бібліотечних працівників.                                                                            

Директор ЦБС Зубкова Л.І.(зліва) вручила завідувачці дитячої бібліотеки Турок Г.М. підбірку літератури для молодших читачів.
Кредитна спілка «Відродження» подарувала 37 книг видавництва «Махаон», на які так нетерпляче чекали діти. Адже спілка придбала книги на конкретне замовлення читачів.
Та найголовнішим дарунком для всіх учасників конкурсу стала вистава «Маленька фея» (В. Рабадан) Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки. А запросили театр підприємці нашого міста - Круць І., Тимчишин В., Липка В., Повражек В., Схаб Я., Василик Я., Марак М., Бурбило В., Ширякова Л.

"Читайлик - 2011"

Книги - морська глибина,
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить».
    - такими словами І.Я.Франка у приміщенні міського Центру культури і дозвілля пройшли урочини з нагоди нагородження переможців конкурсу «Читайлик - 2011» Копичинецької міської бібліотеки для дітей. На свято з подарунками приїхали гості з Тернополя:






директор обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька



та видавець, лауреат Міжнародної літературної премії «Тріумф», директор Тернопільського видавництва «Джура» Василь Ванчура.
Переможців конкурсу Василь Ванчура запросив у м.Тернопіль на ярмарку книги.

         





З вітальним словом виступив заступник голови Гусятинської районної державної адміністрації Олександр Собань, який передав книги для читачів дитячої бібліотеки від районної державної адміністрації та районної ради.


Начальник відділу культури і туризму РДА Роман Сагайдак вручив переможцям грамоти та книжки.

      А переможцями конкурсу стали, в індивідуальному змаганні:

        (Зліва на право)
                                           І місце - Романюк О. 3А ЗОШ №1
                                           ІІ місце - Крутій В. 2Б ЗОШ №2
                                           ІІІ місце - Гедзик Д. 3 ЗОШ №2

     В груповому змаганні переможцями вийшли класи:


І місце - 2Б кл. ЗОШ №2
 (Класний керівник Боднарчук Г.З.)


ІІ місце - 4А кл. ЗОШ №2
(Класний керівник Ставрук Г.В.)


ІІІ місце - 3А кл. ЗОШ №1-гімназія
(Класний керівник Чорній Т.В.)

       Переможців привітали: танцювальний ансамбль "Оксамит" школи мистецтв під керівництвом Галина Заверач та Королева Книга (бібліотекар Ділай О.М.)





      Свято закінчилося заключною частиною благодійної акції «Подаруй дитині книжку».





До акції долучилися школярі, учителі міста, працівники копичинецьких бібліотек, Музей театрального мистецтва Тернопільщини. Зібрані книги учасники акції вручили Роману Сагайдаку для подальшої передачі дітям, які виховуються в інтернатах нашої області.

Фінал благодійної акції "Подаруй бібліотеці книжку". Головний спеціаліст відділу культури і туризму Фаберська М.М. і зав. бібліотекою Турок Г.М. прийняли книги, щоб передати їх в інтернати області.

          Ініціатором проведення благодійної акції "Подаруй дитині книжку" була Гусятимнська районна рада, а в Копичинцях очолила її Копичинецька міська бібліотека для дітей.

"Читайлик - 2012"

                    2012 рік оголошено в Україні роком культури.
 22 березня в актовому залі загальноосвітньої школи І-ІІІст. №2 м. Копичинці пройшли урочини з нагоди нагородження переможців конкурсу «Читайлик-2012» Найкращий читач Копичинецької міської бібліотеки для дітей. Учні загальноосвітніх шкіл №1-гімназії та №2 з нетерпінням чекали результатів.

                             А переможцями цього року стали:
                                    в груповому змаганні

на І місці учні 4А класу ЗОШ №1-гімназії (класний керівник Чорній Т.В.);  
    ІІ місце зайняли учні 3Б класу ЗОШ №2 (класний керівник Боднарчук Г.З.);     ІІІ місце вибороли учні 4 класу ЗОШ №2 (класний керівник Савуляк Г.Я.).
                                    в індивідуальному змаганні
переможцем став Голець Максим учень 3Б класу ЗОШ №1-гімназії;
на другому місці Крутій Віктор (3Б клас ЗОШ №2);
третє місце дісталось Боговик Антоніні (2А клас школи-гімназії).
      Цьогорічне змагання було дуже напруженим. До бібліотеки приходили діти з бабусями, дідусями, татами, мамами, сестрами і братами. Змагалися цілими сім’ями. Тому довелося ввести ще одну номінацію: «За краще сімейне читання». Серед кращих – сім’я Корнят, Баляк, Симанчук. Та переможцями в цій номінації стала сім’я Гедзик. Дмитрик, Назарчик та Наталочка досягли високих результатів завдяки турботам своєї матусі Наталі, яка терпеливо і наполегливо підтримувала їх у змаганні.
       Серед кращих читачів-початківців – учениця 1А класу школи-гімназії Грубіль Андріана.
       Подарунків було багато. В основному книги, бо ж конкурс - читацький.
       Від імені Гусятинської районної державної адміністрації та райради конкурсантів вітала виконувач обов’язків начальника відділу культури і туризму Фаберська М.М. Вона вручила дипломи і подарунки переможцям та цілу в’язанку книжок дитячій бібліотеці. А ще повідомила всіх про те, що Гусятинська ЦБС стала переможцем Всеукраїнського конкурсу «Бібліоміст» і тому Копичинецька міська бібліотека для дітей, як учасниця конкурсу, отримує два комп’ютери, три комп’ютерні столики, та ще дещо з комп’ютерної техніки.
       Завідуючий районним відділом освіти Білик В.С. нагородив грамотами вчителів за гарну підготовку дітей до участі в конкурсі і пообіцяв усім переможцям екскурсійну поїздку в Кам’янець Подільський.
      Копичинецький  міський голова подарував бібліотеці два томи «Сучасної Української енциклопедії».
       Зав. метод. кабінетом Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Томків Л.В. передала вітання конкурсантам від Тернопільського управління культури та підбірку книг для бібліотеки.
       З привітанням до учнів звернулась Мельничук Р.Б. методист відділу освіти.
       Головною родзинкою свята стала

 зустріч з поетесою Лесею Вознюк (м. Тернопіль), яку підготували та провели учні 1А класу школи №2.



        Ошатно зібрана сцена відтворила самобутній колорит віршів. Тут  і парасольки, і надувні кульки, і веселі соняшники, що заглядали через пліт, вишивані рушники і скатертини. Вздовж сцени – виставка малюнків створених першокласниками під враженням прочитаного. На столі викладка літератури під назвою «Леся Вознюк. Веселі вірші для малят». Маленькі україночки і українці з задоволенням декламували вірші, виконували пісні написані вчителем музики Соколовською Н.З. на вірші поетеси.
      З великим задоволенням діти слухали натхненний виступ пані Лесі. Вона охоче розповідала їм про своє життя, загадувала загадки, читала веселинки. В залі панувала  атмосфера  добродушності, радості і любові до книги. Адже крім того, що пані Леся пише вірші для малят вона ще є й творцем самих книг. Бо вже понад 15 років працює редактором Тернопільського видавництва «Підручники і посібники».  Поетеса  наголосила, що на канікулах пройде  Всеукраїнський тиждень дитячої книги, а ще закликала дітей любити книги, читати їх і відвідувати бібліотеки.

      На згадку про цю незабутню зустріч класний керівник Ставрук Г.В. вручила пані Лесі імпровізовану книжечку малюнків учнів 1А класу створених під враженням прочитаних віршів.  

      Директор школи Хорощак Н.С. подарувала їй на згадку книгу-історію ЗОШ №2 «Храм науки добра і любові».   
                                                               
          
      Це було справжнє весняне свято книги для дітей.
      А наступного дня читачі дружно завітали до бібліотеки. Переможці хвалилися дарунками, учасники враженнями а бажаючі вже стали в чергу на наступний «Чтайлик-2013» Найкращий читач Копичинецької міської бібліотеки для дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар